Tuesday, February 23, 2016

Grönkål med bacon

Grönkål blir inte så mycket godare än så här. Det här är inget hälsorecept, men det kan få även den mest inbitne av grönkålsmotståndare att inse hur gott det är med grönkål. När jag gör juice på grönkål så köper jag två buntar istället för en och skär av den övre halvan av bladen och lägger undan till middagen. Topparna har mycket finare nerver, som inte behöver rensas bort, och behöver inte alls lika mycket pyssel jämfört med om man börjar med hela blad som måste rensas. Den nedre halvan kan lätt skäras i lagom stora bitar för juicepressen och det går alldeles utmärkt att ta med både stjälkar och vener.

Grönkål med bacon

1 bunts grönkål, ca 12 blad (eller motsvarande mängd, se ovan)
1-2 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
4 skivor bacon
3 dl vatten eller buljong
2 vitlöksklyftor
1 klick smör
salt och peppar efter smak

Dela grönkålen i mindre bitar. Ta bort stjälkar och tjockare vener. Dela baconet i småbitar och fräs upp i stor stekpanna eller gjutjärnsgryta. Tillsätt grönkål och ev chiliflakes och låt fräsa på medelhög temperatur under omrörning i 5-10 minuter. Häll på vätskan. Sänk värmen och låt vätskan koka in, ca 15 minuter. Blir det för torrt så tillsätt lite till. Pressa i vitlöken och smöret. Hetta upp och servera.

No comments:

Post a Comment